Wat gaat hier fout? Deugen die bio-zakjes niet of kan HVC uit Purmerend niet composteren.

“Ook ontdekten wetenschappers dat bio-afbreekbare plastics een bron van vervuiling vormen voor compost. Bio-afbreekbare zakken worden gebruikt om gft in te verzamelen en komen zo in de groene bak terecht.”  

Dus we worden gewoon in de zeik genomen met die bio zakjes of ligt de fout bij die compostboer? Hebben die zakjes bijvoorbeeld gewoon wat langer nodig om te composteren of zijn ze er gewoon niet geschikt voor?

samengevatte bron: https://nos.nl/artikel/2314460-veel-microplastics-in-gratis-verstrekt-compost-noord-holland.html

In compost van afvalverwerker HVC uit Purmerend zitten te veel minuscule plasticdeeltjes. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in opdracht van NH Nieuws en de Plastic Soup Foundation.

Eerder dit jaar werd bekend dat zeker negentien Noord-Hollandse gemeenten gratis compost hebben uitgedeeld die plastic bevat. De compost is afkomstig van afvalbedrijf HVC en is ook buiten Noord-Holland terechtgekomen.

Uit het Wageningse onderzoek blijkt dat er ook veel onzichtbare stukjes plastic in de compost zitten, zogenoemde microplastics. “In deze compost vinden we vier deeltjes per theelepeltje”, zegt hoogleraar Violette Geissen.

De compost is vervuild doordat het gemaakt is van ingezameld gft dat vol plastic zit.

Ook ontdekten wetenschappers dat bio-afbreekbare plastics een bron van vervuiling vormen voor compost. Bio-afbreekbare zakken worden gebruikt om gft in te verzamelen en komen zo in de groene bak terecht.